KRIT

Krit, najvece od svih grckih ostrva, ostrvo sa najvecom povrsinom i najbrojnijom populacijom od oko 500000 stanovnika. Ostrvo je u proseku siroko oko 55 km i proteze se od istoka na zapad u duzini od 264 km. Visoki planinski lanci svojom prirodnom podelom formiraju 4 ostrvske provincije: Hania, Retimnom, Heraklion i Lasiti.

Po velicini je peto ostrvo u Sredozemmlju. Krit je ostao ostrvo neiskvarene lepote. Kricani jos uvijek zive jednostavnim zivotom u divljim planinskim oblastima, kao i u dolinama gde se vinogradi i plantaze pomorandzi i drugog juznog voca blago spustaju sve do sela i gradskih naselja. Na Krit se moze stici avionom iz Atine ili brodom iz Pireja.

ISTORIJA KRITA

Minojska civilizacija ima ovo ime jer se vrhovni sveštenik i najveci vladar zvao Minos. Minojska civilizacija nastala je oko 3000 god pne, a svoj vrhunac doživljavala je oko 1500 g. pne.

Krit je bilo mesto gde se razvila Minojska civilizacija, jedna od najstarijih civilizacija u Evropi, koja je unistena oko 1400-te godine p.n.e. Moze se reci da su kasniji periodi, klasicni rimski, u poredjenju sa tom civilizacijom predstavljali perid nazadovanja Krita. Arapi su ga pokorili 842. godine n.e. i pretvorili ga u saracensko gusarsko skroviste. Oterao ih je vizantijski vojskovodja Nikiforos Fokas. Mlecani su dosli na Krit oko 250 godina kasnije.Ostrvo je ponovo postalo dio grcke nacije 1912-e kada su se oslobodili od Turaka.

KNOSOS

Najveca atrakcija Krita bez svake sumnje je Knosos, udaljen samo 5 km od Herakliona.Najinteresantnije iskopine su rekonstruisana palata sa svojom okolinom, ukljucujuci Propileje, skladista zita, tremovi i dvorista. Minosov dvor, zajedno sa velelepnim stepenistem sa stubovima, mnostvom soba i prestonom dvoranom, je palata najstarijeg kraljevstva u Evropi. Elegantan presto sa visokim naslonom, isklesan u kamenu, jos uvijek stoji na onom istom mijestu na kome je oduvijek bio, okruzen freskama i gifonima ( mitsko bice: polulav-poluorao ). Ali, za savremenog covijeka, najvece cudo u Knososu je odlicno razradjen sanitarni sistem same palate.